Consultation on public space transformation proposals in Windsor

Published

A four-week public consultation has launched around proposals to improve public spaces and pedestrian signage around Windsor and the area outside Windsor Castle. 

The consultation aims to gather feedback from residents, businesses and key stakeholder groups on proposals to introduce the following two main elements, both of which aim to increase visitor expenditure, economic growth within the town and to improve the overall experience for residents and visitors:

  • Public space improvements within the proximity of Windsor Castle, including widening of the footpath on the southern side of Castle Hill, the timed closure of Castle Hill to vehicles and the implementation of a protective barrier near the Queen Victoria Statue for improved safety.
  • Improved wayfinding and information signs in the town to help visitors navigate and explore the area on foot.

Councillor Gerry Clark, lead member for transport and infrastructure, said: “Windsor Castle, and the surrounding area, are major assets within the Royal Borough attracting many visitors from near and far. As a world class visitor destination, the castle attracts many visitors from all over the world who spend significant amounts of money while they’re here, and that benefits Windsor and the rest of the borough.

“This project is a result of the work we’ve carried out analysing visitor surveys, which showed high visitor satisfaction for the local shops. However, we feel we can further support local businesses to maximise their income, particularly from day visitors, while at the same time making the area a safer and more enjoyable space for everyone.    

“As a result, the proposed improvements seek to make the most of the popularity of Windsor Castle for residents, businesses and visitors alike. We’re proposing to enhance the public space adjacent to the castle entrance, and to expand the pedestrian area for visitors. 

“We can not only improve visitor safety but also create a more pleasant area for everyone, helping local businesses improve their offer by increasing the use of outdoor seating and dining. The improvements will also enhance the look and feel of the area, improving the overall experience for everyone, and this consultation is the first step towards making all of this happen.” 

The plan was viewed favourably by the Thames Valley Berkshire Local Enterprise Partnership (LEP), who are providing £1.55m in funding, with an additional £850k in  further funding from the council, as part of our ongoing commitment to support the current and future needs of the town, its residents and businesses. 

The feedback received will be used to update the proposals ahead of the improvement works commencing in Spring 2021, with the aim to complete all work ahead of the summer and the peak tourist season. 

The consultation will run until 10 January 2021. Share your feedback on these proposals with us via the online consultation